Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 04:18 - E 7888789
Автор: bulgarinut57 Категория: Политика   
Прочетен: 1539 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 13.12.2012 17:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
E.


Тагове:   Земетресението,   030033 am,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - В момента пак се усети...
22.05.2012 05:18
Дай Боже да са остатъчни трусове!

"Сградите в София са така проектирани, че трябва да издържат на земетресение с магнитуд 7,4-7,5 по Рихтер. Това заяви главният архитект на София Петър Диков в предаването "Денят започва" на БНТ. Той обаче допълни, че голямо влияние оказва качеството на строителството. Припомни, че в продължение на 7-8 години след промените не е имало стриктен контрол за качеството на строителството.

"Аз обаче смятам, че включително и тези сгради са направени достатъчно коректно спрямо проектите, тъй като отговорността на проектанта и конструктора е много голяма по нашата нормативна уредба", допълни той.

"АЕЦ "Козлодуй" е проектирана да издържи на земетресение от около 7 по скалата на Рихтер, заяви министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в предаването на Дарик радио "Седмицата". Той допълни, че и АЕЦ "Белене" също се предвижда да издържи трус с подобна сила, но Козлодуй е много по-безопасен район от сеизмична гледна точка от Белене."
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Дано ни пощади. Поздрави за своевременната информация!
22.05.2012 05:25
http://www.bta.bg/bg/

"Силно земетресение разтърси София около 3.00 часа през нощта. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център трусът е бил със сила 5.7 по Рихтер, на дълбочина 10 км. Епицентърът е на 6 км от Перник и 25 км от София.

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресението е било с магнитуд около 5,9 по скалата на Рихтер, с епицентър на 10 километра в посока запад - югозапад от Перник, между Перник и Радомир, каза директорът на Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН Николай Милошев, предаде БТА.

По думите му трусове са в т. нар. Пернишки разлом. И сега има много последващи трусове, което би трябвало да означава, че най-силното земетресение е отминало, заяви Милошев. Толкова силен трус около София не е имало от 1917 г., когато е имало силно земетресение с епицентър във Витошкия разлом. Милошев уточни, че сегашните земни трусове нямат връзка с него.

Вторични трусове

Продължителността на първия трус беше около минута, след което последваха още някоко по-слаби.
По данни на Европейския сеизмологичен център второто земетресение е с магнитуд 3.1 по скалата на Рихтер.

Пез първия час след силното земетресение са били регистрирани над 15 вторични труса, съобщи Николай Милошев пред БНР. По думите му големият брой вторични трусове дават надежда, че напрежението спада и е вероятно да няма второ сериозно земетресение.

Около 4.30 часа беше усетен нов земен трус в София с магнитут от 4.3 - 4.4, който е най-силен от вторичните. По-слабо разлюляване имаше в 5.13 часа."
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Българино! Ето още информация от "Дневник":
22.05.2012 11:09
"Земетресението в Перник ще затихва дълго време, вероятно 2-3 месеца, а може би и много повече. Това заяви пред "Фокус" дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН н.с. ІІ ст. Ирена Александрова.

Много силно е земетресението, коментира още експертката, според коятооще дълго време хората в региона на Перник ще усещат слабите земетресения – от порядъка на 2-2,5 степен по Рихтер. Според Александрова това е добре засега, защото високите магнитуди – над 3,5, доста са се разредили и в момента стават само слаби.

Регистрираните последващи земетресения вероятно са над 100, заедно с микроземетресенията, които не се усещат. От тях с магнитуд над 2,5 по Рихтер са регистрирани над 30 земетресения. "Над епицентъра хората усещат земетресението вертикално, тук в София всички ние го усетихме и движенията бяха хоризонтални", обясни Александрова.

Според нея е възможно, но е по-вероятно да не се случи ново земетресение с такъв магнитуд като това в Перник. Много трусове, с по-нисък магнитуд – да, те стават и в момента. Но да надвиши този от сутринта, е много малко вероятно, смята Александрова.

"Във Витошкия разлом такъв магнитуд не сме имали скоро. Последното земетресение е от 1917 г., което е с по-нисък магнитуд. Преди 2 години имаше едно земетресение тук във Витошкия разлом – магнитудът му беше около 3,6, значително по-слабо. Това беше последното по-силно земетресение, което изплаши хората тогава", посочи още Ирена Александрова."

Поздрави и извини ме за предългите съобщения, но така повече хора могат да прочетат. Поздрави и лек ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bulgarinut57
Категория: Политика
Прочетен: 321971
Постинги: 92
Коментари: 935
Гласове: 6338
Архив