Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2012 18:06 - 5556555
Автор: bulgarinut57 Категория: Политика   
Прочетен: 9435 Коментари: 39 Гласове:
24

Последна промяна: 13.12.2012 17:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
E.



Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bulgarinut57 - ПИС МИЛЛЕТ !
10.08.2012 18:08
ПИС МИЛЛЕТ !!!
ПИС МИЛЛЕТ !!!!!
цитирай
2. sparotok - кръв
10.08.2012 19:02
За някои българската кръв е евтина, няма значение колко е пролята...Чудя се с какво право някои укриват ужасните престъпления от миналото...
цитирай
3. bulgarinut57 - СЪЩИТЕ
10.08.2012 19:18
тези, които са ги извършили
същите те са се погрижили да не се говори за тях !
цитирай
4. sparotok - !
10.08.2012 20:15
bulgarinut57 написа:
тези, които са ги извършили
същите те са се погрижили да не се говори за тях !


Ужасявам се на чудовищната циничност на нашите палачи, престъпници са, а изкарват себе си жертви, ние сме жертвите, а изкарват нас кръвожадни варвари...
Колко низко трябва да паднеш, за да направиш подобно нещо!
цитирай
5. joysii - Я ми кажете сега вие двамата големи ...
10.08.2012 20:16
Я ми кажете сега вие двамата големи българи и патриоти, ако тикнат в ръцете ви по един автомат или каквото и да е там - за стреляне и убиване, и ако ви изправят пред стотина човека - гърци и турци, които не познавате, ЩЕ ЗАСТРЕЛЯТЕ ЛИ ТЕЗИ ХОРА? Ще ги псувате ли? Ще им крещите ли в лицата "Пис миллет!" ? Ще ги наричате ли убийци? Ще ги обвинявате ли в геноцид? ДНЕС, ще направите ли това??
..................
За мое огромно съжаление, струва ми се, че - ДА.
.................
Но ако вие сте склонни да направите всичко това, аз бих застреляла вас.
цитирай
6. bulgarinut57 - SANCTA SIMPLICITAS !!!
10.08.2012 20:41
5. joysii - 20:16

Примитивните хорица, "разсъждават" примитивно !!!

Кого да стреляме, бре тетко ???
И откъде - накъде тури и турците в кюпа ???

Тук иде реч за друго, ама ти с тия две гънки НЕ МОЖЕШ да го проумееш !

SANCTA SIMPLICITAS !!!
цитирай
7. sparotok - !
10.08.2012 21:10
joysii написа:
Я ми кажете сега вие двамата големи българи и патриоти, ако тикнат в ръцете ви по един автомат или каквото и да е там - за стреляне и убиване, и ако ви изправят пред стотина човека - гърци и турци, които не познавате, ЩЕ ЗАСТРЕЛЯТЕ ЛИ ТЕЗИ ХОРА? Ще ги псувате ли? Ще им крещите ли в лицата "Пис миллет!" ? Ще ги наричате ли убийци? Ще ги обвинявате ли в геноцид? ДНЕС, ще направите ли това??
..................
За мое огромно съжаление, струва ми се, че - ДА.
.................
Но ако вие сте склонни да направите всичко това, аз бих застреляла вас.



Не ми остава нищо друго освен и аз да възкликна - О, свещена простота!!!

Джойси, да те питам нещо - българи ли заеха гръцка земя, или гърци българска?

Кой прочисти етнически Пелопонес, Аркадия, Тесалия от коренното население?

Кой подложи на жестоки преследвания българите в Беломорска Тракия?

Как можеш да оправдаваш тези, които рязаха гърлата на български деца защото не са искали да се нарекат гърци?

Джойси, не ние сме вампирите и кръвопийците, не криминализирай жертавите, моля те!

Ето ти и нещо за четене, дано ти просветне....да видиш какви са ни ги гласили съседите...добре, че не са успели...


Петричкият инцидент - една забравена война с Гърция
През 1925 г. България води най-странната война в новата си история

Андриян Георгиев | 28.10.2011

През есента на 1925 г. България е въвлечена в най-странната и същевременно най-неизвестната война, която е водила в новата си история. В учебниците по история и днес тя е подмината с няколко изречения под името "Петрички инцидент”.
Събитията се развиват между 19 и 28 октомври 1925 г. и тръгват от един граничен инцидент.
След края на Първата световна война България е наказана жестоко от победителите (Антантата). С Ньойския договор от 27 ноември 1919 г. на България са отнети Македония, Беломорието, Западните покрайнини и Южна Добруджа. България няма право да има авиация, флот и артилерия, а армията ни не може да надвишава 33 хил. войници, в това число с пограничната стража.
Най-облагодетелствана за сметка на България от Ньойския договор е Гърция. Освен Егейска Македония, населена предимно с българско население, тя получава и българските територии в Западна Тракия, които тогава са единственият ни излаз на Бяло море.
Гръцките политици обаче мечтаят да възстановят Византия и след поражението от Турция през 1922 г. те търсят реванш срещу някой друг. Погледите им са насочени срещу обезоръжената и почти беззащитна България, която по това време се намира и в международна изолация. <!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]-->
Претенциите на Гърция се простират от Петрич и Неврокоп (Гоце Делчев) до Пловдив и Южното Черноморие. Тя струпва войски по българската граница и чака удобен повод...
Поводът Гърция да нападне България е намерен при един инцидент на 19 октомври 1925 г. В местността Демир капия на наша територия български граничари копаят кладенец. Към 14:30 ч. гръцки патрул навлиза в българска територия и ги обвинява, че копаят окопи. Пререканието преминава в престрелка, при която един гръцки войник е убит, а един гръцки офицер е тежко ранен.
Българското правителство настоява да бъде образувана българо-гръцка комисия, която да разследва инцидента, както е според изискванията на Обществото на народите (ОН), предшественика на днешната ООН. В Атина обаче не желаят международна комисия. Необходимият им повод е намерен.

Гръцкият министър-председател ген. Пангалос заповядва на войските от Трети армейски корпус, с численост около 100 хил. души, да навлязат в България и да окупират Петрич, а Четвърти армейски корпус да се насочи от Драма и Кавала към гр. Неврокоп.
В този участък от границата Българската армия разполага само с 300 войници от пограничната стража. Те поемат върху себе си първата атака призори на 22 октомври.
България е изненадана, а и няма необходимите военни сили да се противопостави. По заповед на военния министър ген. Иван Вълков към границата се отправят подкрепления, състоящи се от 9 роти с 18 картечници и 12 оръдия с обща численост около 1 000 войници.
Силите са крайно неравни - срещу 100-хилядна гръцка армия застават общо 1 300 български войници без тежко въоръжение. В първите часове на войната българските сили отстъпват, а гърците превземат селата Кулата, Марино поле, Долно Спанчево, Чучулигово, Ново Ходжово, Пиперица, Лехово, Марикостиново, Тополница, Петрово и Дрангово.
Гръцкото настъпление се забавя, защото гръцките войници се впускат в грабежи на покъщнина и добитък по българските села. В това време българските сили се окопават около Рупите и гара Ген. Тодоров.
Правителството изпраща зов за помощ до секретариата на ОН в Женева и разпорежда на българските войскови части да се въздържат от военни действия. Непосредствената цел на гръцката армия е да превземе гр. Петрич и оттам да си отвори пътя по долината на р. Струма.
Освен с малобройната българска войска обаче гръцката армия се сблъсква с една добре организирана сила в този район - четите на ВМРО. След края на Първата световна война ВМРО възстановява своята революционна дейност и изгражда на територията на Пиринска Македония много стройна военна организация.
Към 22 октомври, в момента на гръцкото нахлуване, ВМРО е събрала за отбраната на Петрич около 4 500 четници, разделени в пет отряда, които заемат позиции около града.
Най-ожесточени са сраженията на 22 и 23 октомври, когато гръцките войски от юг и от запад започват настъпление, подкрепено с артилерия и авиация. Гръцката армия открива силен оръдеен огън по гарите Петрич и Марино поле. И все пак в сраженията през тези два дни гръцкото настъпление е спряно от четите на ВМРО.
На 25 октомври гръцката армия предприема ново настъпление срещу Петрич и отново е отблъсната. Гръцкото настъпление спира. В следващите дни на някои участъци на фронта гърците са разбити и минават в отстъпление. При това цял един гръцки полк, отделил се от основните сили, е обкръжен и напълно унищожен от дейците на ВМРО.
На 27 октомври ОН разпорежда на Гърция незабавно да прекрати военните действия срещу България и изпраща към района военни представители на Англия, Италия и Франция.
На 28 октомври гръцкото правителство издава заповед за изтегляне на своите войски от българска територия. Гръцката армия се изтегля безславно, понесла поражение не от редовна войска, а от мобилизирани чети на ВМРО, селяни и доброволци.
На 29 октомври Съветът на ОН назначава специална анкетна комисия да разследва конфликта. Анкетната комисия констатира, че са опожарени 12 български села, 15 000 бежанци са напуснали родните си места, а цивилните жертви от Петрич и околните села са около 40 души.
На основата на доклада на комисията Общото събрание на ОН осъжда Гърция като агресор и отрежда да бъдат заплатени на България репарации в размер на 30 млн. лв.
Така приключва необявената 10-дневна война между Гърция и България и за пръв и последен път едно решение на ОН е изпълнено и влиза в сила. В тези събития България показва, че макар и разоръжена и без армия, има народ, който е сплотен и готов да спре всеки агресор.
Няколко месеца по-късно гръцкият министър-председател ген. Пангалос е свален от власт, съден и разстрелян за позора, който е донесъл на Гърция.

http://inews.bg/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D1%81-%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F_l.a_c.327_i.118653.html






цитирай
8. bulgarinut57 - АКО !
10.08.2012 21:23
Събирайки времето, което съм отделил да "разговарям" с jo y sii,
разбрах, че съм направил голяма глупост !

За същото това време щях да науча магарето на Бай Кольо-Мастиката
да рецитира "Колко мило, колко сладко е при мама и при татко !"

Вече ще я трия !

цитирай
9. sparotok - жалост
10.08.2012 21:28
bulgarinut57 написа:
Събирайки времето, което съм отделил да "разговарям" с jo y sii,
разбрах, че съм направил голяма глупост !

За същото това време щях да науча магарето на Бай Кольо-Мастиката
да рецитира "Колко мило, колко сладко е при мама и при татко !"

Вече ще я трия !



Аз го правех от жалост, казвах си - простичка е женицата, лесно я манипулират...
Обаче да наливаш там където няма основа си е чиста загуба на време... аз вече няма да и отговарям...
цитирай
10. bulgarinut57 - ПОУКИТЕ ЖИТЕЙСКИ.
10.08.2012 21:51
"Ученици, ако видите някое свое другарче да затъва
в блатото на двойките, НЕ МУ ПОМАГАЙТЕ,
утре то може да ви бъде началник !"

Помогни на слабия, да се изправи,
глупавия, като се изправи може и да те ритне.
цитирай
11. brym4ence87 - Да коментирам произведение на Вазов -
10.08.2012 21:56
твърде силно, но освен презрение доносникът предизвиква желание да му нацелиш един прав - толкова силни и живи са строфите на Патриарха на българската литература.
А линка с Петричкия инцидент е много интересен за мен, имам близки които се прибират към Неврокоп от територията на днешна Гърция по това време (трябва да разпитам повече).
цитирай
12. bulgarinut57 - ЕДНА ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НА ТОЗИ СВЯТ Е -
10.08.2012 22:02
П Р О С Т О Т И Я Т А !

Когато я гарнираш обилно с невъзпитаност става
ПРОСТАЩИНА.

Бегай настани, страшно е ...
цитирай
13. kosara2008 - !!! словото е оръжие, което няма да секне!!! въпреки сополивците...
11.08.2012 12:23
благодаря ти от цялата си душа за постинга!
трябва да помним,трябва и да напомняме...все по - пълноводна става Реката на Истинската История Българска - светлина сте непобедима!!!
цитирай
14. bulgarinut57 - ДА, КОСАРА !
11.08.2012 14:53
Трябва да знаем ИСТИНСКАТА СИ ИСТОРИЯ !
Трябва да знаем кои сме и да възпитаме така и децата си !
Само тога ще видим челата на БЪЛГАРИТЕ !!!
цитирай
15. bulgarinut57 - АРИСТОТЕЛЧЕНЦЕ, КОПЕЛЕ БЕЗРОДНО,
11.08.2012 14:57
Не дращи по листа ми !!!!!

Предизвикваш ме да харча пари.

Една буква да напишеш, ще я трия.
цитирай
16. antivlaks - Що не отидете в някоя кръчма ? Там, ...
11.08.2012 15:30
Що не отидете в някоя кръчма ?
Там ,на три ракии може да се "разпените" по-вече !
Не разбирате ли ,че вече ставате смешни !?
Владиката е грък и е оправдан ! Какво ще кажете за поп Кръстьо ?
Българската История гъмжи от предатели и гъзолизци !ДОРИ И СЪВРЕМЕННАТА !
цитирай
17. bulgarinut57 - ТЕБ - antivlaks,
11.08.2012 15:42
Нито съм те назорвал да четеш тук,
нито искам да ми адвокатстваш,
а най-малко акъл да ми даваш.

Седи си у блатото и шмъркай ракията си.
цитирай
18. antivlaks - То на теб колкото и да ти наливат а...
11.08.2012 15:48
То на теб колкото и да ти наливат акъл ....... зян ще е !
цитирай
19. bulgarinut57 - А БРЕ, КАТО ТИ ГЛЕДАМ СНИМКАТА ОТ АВАТАРА,
11.08.2012 15:52
"antivlaks - То на теб колкото и да ти наливат а... "

СЕ МИ Е НА АКЪЛЯ, че си сериозен учен, най-малкото професор.
цитирай
20. bulgarinut57 - БЕЗРОДНИКО, КАК Е ?
11.08.2012 15:54
Пишеш ли ???
Пиши си, луд умора нема, само се поти.
цитирай
21. antivlaks - Но не от вашата "колегия&q...
11.08.2012 16:01
Но не от вашата "колегия"!
Иначе щях да дрънкам същите глупости !
цитирай
22. bulgarinut57 - ВСЕКИ ЗА СЕБЕ СИ, НИЕ С "ГЛУПОСТИТЕ" СИ,
11.08.2012 16:13
вие с лъжите си.

Всеки му според интелектуалния капацитет.
цитирай
23. bulgarinut57 - ДО ТЕЗИ,КОИТО ОБИЧАТ ИСТИНАТА.
11.08.2012 16:16
Активиран е линк за публичен достъп:
http://dox.bg/files/dw?a=3bde992cb1

КАРНЕГИЕВА ФОНДАЦИЯ ЗА МЕЖДУНАРОДЕН МИР

Там пише не от мен.
цитирай
24. antivlaks - Не чети само това което е написано от ...
11.08.2012 16:33
Не чети само това което е написано от Милюков !
цитирай
25. vostroto - :)По повод на коментара за Петри...
11.08.2012 17:52
:)По повод на коментара за Петричкия инцидент... Тогава им дадохме добър урок на агресорите. И нека знаят, че не се шегуваме. Дори и без армия (както горе-долу сме и днес) винаги сме готови да скочим като един, и то въоръжени пред общата опасност. Винаги си е имало неофициална армия, има и сега - средно всеки втори-трети и понастоящем притежава някакво оръжие... :)
Поздрави!
цитирай
26. mitata67 - Благодаря на bulgarinut57 за точното попадение. Нека да се знае.
11.08.2012 18:26
Благодаря на bulgarinut57 за точното попадение. Нека да се знае.
bulgarinut57 относно аристотелчо не се ядосвай, прати го да чете Никос Казандзакис.


Още едно стохотворение от Дядо Вазов.

Жидов гроб
/еврейски гроб/

Иван Вазов

Издайство, измяна позорна
пропусна врага в крепостта
и Царевец як след упорна
отбрана потъна в кръвта

Бранители храбри паднаха
под турския кръвнишки нож,
палатите царски пламнаха,
огряха зловещата нощ.

На утрешний ден пред пашата
евреин се мръсен яви
целуна му робски полата
и с вид горделив заяви:

Преславний войводо, сполучих
услуга да сторя на вас.
Аз портата таз нощ отключих
и Царевец в твоя е власт

Паша милостиви: награда,
А, ти ли бе хитрия жид?
Велика награда се пада
на подвига твой бележит.

Избягаха гадове смрадни,
остана издайника сам.
Затрупан с камъни хладни,
с храчки,проклятия и срам.

Поздравявам всички обчащи родината си.
цитирай
27. bulgarinut57 - БЛАГОДАРЯ ТИ МИТА !
11.08.2012 18:44
ПРЕДИ ВСИЧКО БЪЛГАРИЯ !

Но дай да пуснем ЦЯЛОТО стихотворение на ВЕЛИКИЯ ДЯДО ВАЗОВ:


цитирай
28. bulgarinut57 - ЖИДОВ ГРОБ.
11.08.2012 18:47
Издайство, измяна позорна
пропусна врага в крепостта
и Царевец як след упорна
отбрана потъна в кръвта.

Бранители храбри паднaха
под турския мстителен нож,
палатите царски пламнаха,
огряха зловещата нощ.

На утрешний ден пред пашата
евреин се мръсен яви,
целуна му рабски полата
и с вид горделив заяви:

– Преславний войводо, сполучих
услуга да сторя на вас:
аз портата таз нощ отключих
и Царевец в твойта е власт.

Паша милостиви: награда !
– А, ти ли бе хитрия жид ?
Велика награда се пада
на подвига твой бележит.

Без теб тез гявури корави
не бих ги тъй лесно сломил,
пред техните зидове здрави
свят много йощ бих потрошил.

За туй якоглавство земята
с телата им мръсни покрих;
сега и на Юда отплата
достойна да дам аз реших.

И викна на двама войника:
– Убийте туй куче сега! –
Изви се ханджар над мръсника,
отфръкна глава от снага.

II

Нощес из леса вълцитята
насам ще се спуснат накуп,
ще ръфат гладнишки главата,
ще късат вонещия труп.

Внезапно скокнa той, заходи –
безглавия жид нечестив, –
защуря се плахо, заброди
по ярове, урви кат жив,

та гроб да си дири – душа му
найде го веч в черния ад!
Остана самотна глава му
за гавра на псета и гад.

На смъртния ужас печата
замръзнал в изпулений взор,
изплезен язик из устата
заровил се в смрадния тор.

Внезапно и тя като жива
замига, затресе се в страх,
търкулна се, нейде отива,
издигайки облак от прах.

Тя трупа си дири. За него
фърли се при Янтра в дола
дълбоки, но там не найде го
и пак се щурнa кат стрела;

на гробе еврейско се спира –
там няма от Юда следа,
във трапове, локви надзира
с оцапана кална брада.

И пак се търкаля и мета,
нагоре, надолу търчи,
и гонят я гневните псета,
а тя като вихър фучи.

Минува през храсти, през паши
ил дига по друмища прах
и срещнати пътници плаши,
и враните гракат от страх.

И цял ден шетнята и луда
зброжда поля и хълми
и дири телото на Юда –
гост може би в вълчи корми.

Но нийде го тя не намери.
Най-после по някакъв дъх
смрадлив се сети, закатери
по склона на ближния връх.

III

Орловий връх. Той мълчаливо
в небето стърчи и пустей.
На негово теме плешиво
трап мръсен от векове зей.

От векове жилище смрадно
на гнусни влечуги и змий
отровни, свърталище гадно
на люти ехидни, скорпий.

Овчарят не смей там да иде
и звяра край него трепти,
орелът когато го види,
по-горе се дига, лети.

И в таз яма, зъминска бездна,
главата на Юда бухнa
и вече оттам не излезна:
при трупа безглави легна.

Намери си трупа тя вече
и той тук намерил приют,
от псета и вълци далече,
под верний на змиите скут.

И змийте любовно го пазят,
с милувки студени дарят,
лениво по Юда те лазят,
на припек по него лежат;

таз пий му очите, а друга
глава си в устата му крий,
а третя омразна влечуга
в брадата му гняздо си вий.

IV

Но скоро народа във злоба
спуснa се, когато узна
де Юда намери си гроба,
кат втори път бога разпнa,

и камъне град заваляха
с ругателства грозни в трапът,
пътеки безчет пропълзяха
по пустий през векове рът.

Избягаха гадове смрадни,
остана издайникът сам,
затрупан от камъне хладни,
със храчки, проклятья и срам.

Столетья течаха в окови,
столетья на сълзи и страх –
столетия камъне нови
валяха въз Юдиний прах.

Днес грее светата свобода,
свободен е прежния роб,
но камъне йоще народа
изпраща въз Жидовий гроб.

1 февруари 1906
цитирай
29. bulgarinut57 - ТРУДНО СЕ НАМИРА,
11.08.2012 18:53
защото цензорите жиди, не спят.
Копи-пейст и в папка, че утре може и да не го намериш.
При новия световен ред ...
цитирай
30. mitata67 - Благодаря отново bulgarinut57.
11.08.2012 19:27
Благодаря отново. Копирах го.
Желая на всички търсещи истината безсмъртие.
цитирай
31. bulgarinut57 - БЕЗСМЪРТИЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ДУХ.
11.08.2012 19:33
Минали сме хилядолетен път на съзидатели, цивилизатори, покорители.
Преживяли сме какво ли не !
И ще пребъдем !!!

БЪЛГАРСКИЯ ДУХ Е НЕСЛОМИМ !
цитирай
32. bulgarinut57 - ДО ТЕТКАТА С АВТОМАТИТЕ !
13.08.2012 20:35
http://www.youtube.com/watch?v=ojPD-lP1r2M&feature=em-subs_digest

Жертвите на гръцката агресия от 1925г.

ТОВА СА БЪЛГАРИ - ВОЙНИЦИ, ГРАНИЧАРИ, ВЪОРЪЖЕНИ ДОБРОВОЛЦИ, ЧЛЕНОВЕ И НЕЧЛЕНОВЕ НА ВМРО ИЛИ ОБИКНОВЕНИ ХОРА МЪЖЕ И ЖЕНИ ОТ ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ, КОИТО СТАВАТ ЖЕРТВИ НА ГРЪЦКАТА АГРЕСИЯ ПРЕЗ ОКТОМВРИ 1925Г.

НЯКОИ ОТ ТЯХ СА УБИТИ В СХВАТКА С АГРЕСОРИТЕ, НО ПОВЕЧЕТО ЗАГИВАТ ОТ ГРЪЦКИТЕ СНАРЯДИ, КУРШУМИ И НОЖОВЕ, ПРОСТО ЗАЩОТО СА БЪЛГАРИ И СА ЗАЩИТАВАЛИ СВОЯ ДОМ И РОДИНА.

ИМЕНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕРТВИ СА ИЗДИРЕНИ И ПРОУЧЕНИ В АНКЕТАТА, ПРЕДПРИЕТА СЛЕД ИЗТЕГЛЯНЕТО НА ГРЪЦКИТЕ ВОЙСКИ.

ТЕ СА ЗАПИСАНИ В ЗАКЛЮЧИТЕЛНИЯ ПРОТОКОЛ N 11, ИЗГОТВЕН ОТ КОМИСИЯТА НА 5 НОЕМВРИ 1925Г. В ГРАД СВЕТИ ВРАЧ.

ДОКУМЕНТЪТ СЕ СЪХРАНЯВА В ЦДИА, Ф.176, ОП.1, А.Е. 224, Л. 58 - 62.
цитирай
33. bulgarinut57 - ИЗСТЪПЛЕНИЯТА НА ГРЪЦКИТЕ ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1925Г. http://www.youtube.com/watch?v=ckQe7GeazzU&feature=em-subs_digest
13.08.2012 20:41
През октомври 1925г. след провокиран граничен инцидент редовни
гръцки войски нахлуват в победената и демилитаризирана след Първата световна война България. Те форсират българската граница на фронт от 40 км и превземат 10 български крайгранични села. Армията на диктатора ген. Теодорос Пангалос се опитва да завземе град Петрич и да заграби и тази част от България. Малобройната погранична стража и доброволците от ВМРО спират агресора. На 29 октомври 1925г. гръцките войски са принудени да се изтеглят зад границата, като оставят опожарени и ограбени села, отвлечен добитък, убити невинни хора, разпиляна селскостопанска реколта. Според Иван Михайлов гърцките жертви по време на инцидента са над 120 убити войници. Българската страна дава един или двама убити милиционери и няколко цивилни лица. Правителството на проф. Александър Цанков пренася спора в Обществото на народите, което осъжда Гърция като ''агресор'' и налага изплащане на обезщетение на България от нахлуването. България успява да спечели диполоматически сблъсъка с ковараната си съседка. 30 млн. лева е сумата, която Гърция плаща като обезщетение на България.
Гръцката агресия е документирана много добре. Специална анкетна комисия, назначена с I -во Постановление на Министерския съвет констатира на място причините и характера на Петричкия инцидент и причинените щети и материални загуби. Изводите от анкетата са отразени в заключителния протокол N 11, изготвен от комисията на 5 ноември 1925г.в град Свети Врач. Документът се съхранява в ЦДИА, ф.176, оп.1, а.е. 224, л. 58 - 62.
В него подробно са описани гръцките изстъпления в заетата от тях от
22 до 30 октомври 1925г. част от Пиринска Македония. Варварските гръцки действия включват обстрел с картечници и артилерия на мирни селища, вкл. град Петрич, преследване и избиване на български войници и селяни с огнестрелно и хладно оръжие,измъчване и обезобразяване на ранени български войници и граждани, планомерен грабеж на къщите, имотите и добитъка на изоставените селища, разбиване и ограбване на български училища и църкви.
цитирай
34. bulgarinut57 - Щетите за България от гръцката агресия през 1925г.
13.08.2012 20:45
http://www.youtube.com/watch?v=zPl0886bXhs&feature=em-subs_digest
цитирай
35. bulgarinut57 - Павлос Мелас и лозунга му ,,Българин да не остане''-http://www.youtube.com/watch?v=S7ooTHny_HU&feature=plcp
13.08.2012 20:57
Гръцката въоръжена пропаганда в Македония (на гръцки: &#924;&#945;&#954;&#949;&#948;&#959;&#957;&#953;&#954;&#972;&#962; &#945;&#947;&#974;&#957;&#945;&#962;, Македоникос агонас, катаревуса: &#924;&#945;&#954;&#949;&#948;&#959;&#957;&#953;&#954;&#972;&#962; &#7944;&#947;&#8182;&#957;, Македоникос Агон, в превод ''македонска борба'', ''македонска битка'') е въоръжен конфликт в периода от 1903 до 1908 г., в намиращата се под османска власт Македония между гръцки и български чети на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.
Тя се превръща в национална политика на Гърция, като е финансирана и организирана от правителството и династията.
Един от главните водачи на тази пропаганда е офицерът Павлос Мелас, смятан днес за гръцки,,национален герой'' .Той е създател на лозунга на андартите ,,Българин да не остане'' - един истински ,,Българоубиец'', подобно на византийския император Василий II, унищожил Самуилова България.
Greek tale of "national hero''by the Greek army officer Pavlos Melas, which is a prominent member of the Greek armed propaganda in Macedonia early last century and sadatel slogan of her, Bulgarian does not remain.''
It is a real mass murderer of Bulgarians, like the Byzantine emperor Basil II, destroyed Samuil of Bulgaria.
цитирай
36. joysii - :)По повод на коментара за Петри...
14.08.2012 22:09
vostroto написа:
:)По повод на коментара за Петричкия инцидент... Тогава им дадохме добър урок на агресорите. И нека знаят, че не се шегуваме. Дори и без армия (както горе-долу сме и днес) винаги сме готови да скочим като един, и то въоръжени пред общата опасност. Винаги си е имало неофициална армия, има и сега - средно всеки втори-трети и понастоящем притежава някакво оръжие... :)
Поздрави!

==================
Както се вижда от този коментар "тетката с автомата" не съм аз.
Войнстващият национализъм е истинска простотия, но за съжаление - опасна.
................................
Надявам се,че Българчето няма да се прояви като бъзлив мухльо и да изтрие коментара ми.Нали е голям мъжкар уж? Къде му е куражлъка? Само на бля-бля в блог.бг. го има май.Няма и грам мозък да ми отговаря, затова обикновено предпочита да трие.
цитирай
37. bulgarinut57 - НЕ ТЕТКО МАРО, НЕ !!!
14.08.2012 22:19
Куде тебе сом го адресовал.
Го имам мосгот, го имам и акъльот, я имам вЕликата си льюбов БЪЛГАРСКА !!!

А ти ща имаш ? Само Една злоба.
цитирай
38. bulgarinut57 - НЕ ПИШИ ПОВЕКЕ ТЕТКО МАРО, НЕДЕЙ БОГА ТИ !!!
14.08.2012 22:22
Зла кучка си ти.
цитирай
39. vostroto - :)По повод на коментара за Петри...
31.08.2012 09:24
joysii написа:
vostroto написа:
:)По повод на коментара за Петричкия инцидент... Тогава им дадохме добър урок на агресорите. И нека знаят, че не се шегуваме. Дори и без армия (както горе-долу сме и днес) винаги сме готови да скочим като един, и то въоръжени пред общата опасност. Винаги си е имало неофициална армия, има и сега - средно всеки втори-трети и понастоящем притежава някакво оръжие... :)
Поздрави!

==================
Както се вижда от този коментар "тетката с автомата" не съм аз.
Войнстващият национализъм е истинска простотия, но за съжаление - опасна.
................................
Надявам се,че Българчето няма да се прояви като бъзлив мухльо и да изтрие коментара ми.Нали е голям мъжкар уж? Къде му е куражлъка? Само на бля-бля в блог.бг. го има май.Няма и грам мозък да ми отговаря, затова обикновено предпочита да трие.


Ех, Джойси, вместо да ставаш по-умна от общуването, и писането тук, то от ден на ден ти все повече западаш... Къде го видя този войнстващ национализъм?? Ако не беше това опълчение тогава, сега до Благовград можеше да е гръцко, бе жено глупава...:) Или може би ти това искаш?
Затова те отрязах преди известно време - ти не ставаш отвсякъде. Съжалявам те.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bulgarinut57
Категория: Политика
Прочетен: 322148
Постинги: 92
Коментари: 935
Гласове: 6338
Архив